23 Aralık 2008 Salı

Deri hastalıkları Hakkında Yanlış Bilinenler

Deri hastalıkları Hakkında Yanlış Bilinenler



Deri hastalıkları ve Kozmetik hakkında, yıllardan beri halk arasında yaygın olarak konuşulan ve büyük oranda da inanılan bazı düşünceler vardır. Bu düşünceler kulaktan kulağa yayılmıştır. İnsanlar doktordan duyduklarından çok bu tür bilgilere daha meraklıdır.
Mutlaka okuyun belki sizin de inandığınız bazı şeyler doğru olmayabilir.








Ciltte görülen hastalıkların çoğu karaciğer bozukluğuna bağlıdır.
YANLIŞ ve karaciğerin ileri derecede bozuklukları ve sarılık gibi bir kaç nadir durum dışında karaciğere bağlı deri hastalığı mevcut değildir. Bu ikisinde de deri değil sistemik belirtileri ön plandadır.




Deri hastalıkları tedavi ile hemen düzelir.
YANLIŞ! Enfeksiyonlar gibi bazı cilt hastalıkları doğru tedavi ile kalıcı şekilde düzelebilirse de atopik dermatit, psoriasis, ve seborrhea gibi bir çok cilt hastalığı kronikdir.Tedavi ile geriler veya düzelir ancak tedavi bittikten sonra sıklıkla tekrarlar.





Kuruyemiş, , kızartma, cips, kola ve çikolata sivilceleri arttırır.
YANLIŞ !Yiyeceklerin sivlceyi arttırdığına dair bir bulgu yoktur. Bu nedenle özel bir diyet de gerekmez. Sivilceler hormon uyarılarına bağlı olarak cilt yağ bezi üretiminde artışa, bu yağ bezi kanallarının tıkanmasına ve enfekte olmasına bağlı oluşmaktadır.






Egzema bulaşıcıdır.
YANLIŞ ! Ne egzema ne de sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Temas ederek yada eşyalarını kullanarak bu hastalığı kapamazsınız.

Sık sık güçlü temizleyiciler ve ovalamak sivilcelere iyi gelir.
YANLIŞ ! Sivilcelerdeki şişlik ve kızarıklıkları arttırırsınız. Yumuşak tahriş edici olmayan temizleyicilerle günde en fazla iki kez temizlemelisiniz.






Kurbağaya değenlerde siğiller oluşur.
YANLIŞ! Masallardaki prenses ve kurbağa hikayesi kadar gerçekçidir.Üstelik prensde de siğil çıkmıyordu.






Siğil okutularak geçer.
Doğru ama sandığınız gibi değil. Siğil tedavisinde psikolojik telkin bağışık lık sistemini güçlendirmekte, bu şekilde siğil şaşırtıcı şekilde iyileşmektedir. Önemli olan hastanın geçeceğine inanmış olmasıdır. Dini inancı yeterliyse okutarak iyileşeceğine inancını arttırabilirsiniz.






Kurdeşen, egzema kaşıntı ve benzer cilt hastalıkları allerji uzmanları veya Dahiliye uzmanları tarafından tedavi edilir.
YANLIŞ Ciltte görülen her tür belirti Dermatoloji Uzmanı tarafından tedavi edilir.





Frengi ve cüzzam tedavisi olmayan çok korkunç hastalıklardır.
YANLIŞ! Artık frengi ve cüzzam tedavisi çok basit olan hastalıklardır. Yeter ki hastalarımız dermatoloji uzmanına ulaşsınlar.






Aynı anda süt ve yumurta yerseniz vitiligo olursunuz.
YANLIŞ ! Bu hastalığın yiyeceklerle bir alakası yoktur.






Mantar ve diğer kaşıntılı hastalıklar, kanatana kadar kaşıyarak pis kan akıtılırsa hastalık geçecektir.
YANLIŞ! Kaşıyarak oluşan yaranın acısı kaşıntıyı bir süre azaltabilir. Ayrıca pis kan diye birşey de yoktur.






Cilt Kanseri öldürücüdür
En kötü gidişli kanserlerden biri Malign Melanoma adındaki cilt kanseri olsa da cilt kanserlerinin çoğunluğu selim seyirlidir ve erken tanı konduklarında tamamen tedavi edilebilir.





Malign Melanoma yanlız sıcak iklimlerde beyaz tenli kişilerde görülür.
YANLIŞ ! Malign melanom soğuk iklimlerde de görülebildiği gibi çok koyu tenlilerde de görülebilir.






İğne ile tedavi haptan çok daha iyidir.
YANLIŞ! Günümüzde ağızdan alınan ilaçlar ve enjeksiyon ile yapılan tedaviler arasında etkinlik açısında bir fark yoktur. Enjeksiyon sadece bazı nedenlerle ağızdan ilaç alamayan hastalar yada yanlızca enjeksiyon formu olan ilaçlar için geçerlidir.






Yeni doğan çocuk tuzlanırsa ilerde teri kokmaz.
YANLIŞ! Bu bazı yiyeceklerimiz için geçerli olabilir.Ama çocuğu tuzlamak pek akıllıca olmadığı gibi cilt sorunlarına sebep olacaktır.






Ayaklardaki mantar hastalığın tedavi edilirse başka bir yerine daha kötü vurur.
YANLIŞ! Mantar tedavi sonrası tekrarlayabilir ancak tedavisi kolay ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.Tedavi edilmediği taktirde çok ciddi sonuçlara sebep olabilir.





Vitamin veya Demir ilacı kullanmak kilo almaya sebep olur.
YANLIŞ! Yanlız demir yada vitamin prepratları değil, sizi sağlınıza kavuşturan tüm tedaviler, ancak sağlınızı kaybettiğinizde verdiğiniz kiloları geri aldırabilir. Sağlıklı bir kişi bunları kullanarak kesinlikle fazladan gram bile alamaz.







Çok sıcak su ile sık sık yıkanmak mikropları öldürür ve kaşıntıya iyi gelir.
YANLIŞ! Çok sık ve sıcak su ile yıkanmak cildi kurutacağı için kaşıntıyı arttırır. Mikroplar ise banyo sıcaklığındaki suyla ölmezler.






Yağlı ve pis ellerin başa sürülmesi bit oluşumuna yol açar
YANLIŞ! Bitler insanlar arasında temas veya ortak kullanılan eşyalar vasıtası ile bulaşır, saçın yağlı ya da yağsız olması bitleri hiç ilgilendirmez.





Bol su içmek cildi güzelleştirir.
YANLIŞ! Eğer çölde kalmamışsanız yada bir hastalığınız yoksa cildinize ekstra bir fayda sağlamaz. Kısa süreli ödeme bağlı kırışıklar azalabilir ama sağlam bir böbrek varsa ve litrelerce su içmiyorsanız bu da hiç görülmez.





Yüz için sabun kullanmak mı? Aman Tanrım. diyorsanız.
YANLIŞ! Günümüzde yeni sabunlar nemlendiriciler içermekte üstelik PH değeri artık nötr olan sabun bulmak pek zor değildir.





Kırık saç uçları şampuan ve kremlerle tedavi edilebilir.
YANLIŞ! Reklamlara inanmayın saç uçlarını kesmek dışında pek şansınız yok. Ancak sık yıkama ve kimyasal maddelere maruz kalmasını önleyerek oluşmasını engelleyebilirsiniz.





Güneş koruyucu kullanmak için çok geç.
YANLIŞ! Güneşin cillteki etkilerinin birikimi sonucu cilt yaşlanması ve kansere kadar giden değişiklikleri önlemek için asla geç olmaz. Cilt her zaman kendini yenileyebilir




Saçları kazıtmak saçın dökülmesini önler ve daha gür çıkmasını sağlar.
YANLIŞ! Saç diplerinin, yaptığınız bu eylemden haberleri olmadığı için sizi hayal kırıklığına uğratacaklardır.





Alkolsüz kozmetikler iyidir.Cildi kurutmaz.
YANLIŞ! Bazı alkoller cildi kurutabilir(isopropil alkol vb) ancak setil, benzil veya oleil alkol kozmetiklerde yumuşatıcı olarak kullanılır.





Herkesin yumuşatıcı kreme ihtiyacı vardır.
YANLIŞ! Milyar dolarlık bir inanç. Cildinizde kızarıklık pullanma veya kaşıntı yoksa muhtemelen böyle bir ihtiyacınız da yoktur.





Bronzlaşma sağlıklıdır.
Vücudumuz için belli oranda UV gerekli olmakla birlikte. UVA-UVB cilt yaşlanmasını, kırışıklıkları ve cilt kanseri sıklığını arttırır.





Topikal antioksidanlar kırışıklıkları azaltır.
Serbest radikallerin kırışıklık oluşumundaki rolü olduğundan antioxidanların böyle bir etkisi olabilir ama Retin-A dışında şu ana kadar ki çalışmalar yeterli değildir.




Cilt doktoru vücudun bir kısmındaki yarayı görüp diğer yerlerdeki yaraları anlayabilir.
YANLIŞ! Doktorunuz çoğu zaman tüm vücudu görmesi gerekebilir.Sizin hepsinin aynı olduğunu söylemeniz,ya da "orada bir şey yok" demeniz yeterli değildir.Üşenip ya da utanıp göstermediğiniz bölgeleriniz nedeni ile tanı yanlış konabilir.






Tamamen doğal kozmetik ürünler en iyisidir.
YANLIŞ! Piyasadaki tamamen doğal terimi gelişigüzel kullanılmaktadır. Tüm kozmetiklerde yapay içerik vardır. Ayrıca doğal olanların sentetiklerden daha iyi olduğuna dair bir bulgu da yoktur





Pahallı kozmetik ürünler ucuz olanlardan daha etkilidir.
YANLIŞ! Kozmetik sektörü de pahallı ürünlerin içinde daha etkili bir madde olacağını düşündüğümüzü bilmektedir.Oysa çok ucuz bir ürün aynı etkiyi veya fazlasını gösterebilir.






Aşırı çikolata, kuruyemiş, muz, çilek allerjik döküntüye sebep olur.
YANLIŞ! Bu yiyeceklere allerjiniz varsa az da yeseniz kaşıntı ve döküntü yapabilir.Ayrıca bu allerji ve döküntüler çok nadir görülür. Çoğu zaman nedeni böcekler bile olabilir.






Hormonal saç dökülmesi veya kalıtsal saç dökülmesi ikisi aynı şey dir?
YANLIŞ! Kalıtsal saç dökülmesi genellikle androjenik yani hormonaldir.Ancak tiroid hastalıkları gibi bazı hormonal hastalıklarda görülen saç dökülmesi kalıtsal olanlardan farklı olarak tüm bölgelerde dökülme yapar.





İyi doktor çok soru sormaz, çok konuşmaz,sert olur,sen söylemeden hastalığını anlar.
YANLIŞ! Doktor sizinle ne kadar konuşur ve sizden ne kadar bilgi alırsa tedavi şansınız o kadar artar.Doktorun sert ya da yumuşak olması onu iyi ya da kötü doktor yapmaz.






İyi doktor çok tahlil ister, çok ilaç yazar.(Malesef buna bazı doktorlarımız da inanıyor)
YANLIŞ!Tahlilin ve ilacın az olması gibi çok olması da bir şey ifade etmez önemli olan size sadece gereken şeylerin yapılmasıdır. İyi doktor bazen hiç tahlil istemeyebilir,birkaç tavsiyede bulunup, hiç ilaç yazmayabilir