21 Ocak 2008 Pazartesi

Data Kasaları Hakkında Yanlış Bilinenler:

Data Kasaların üretimi çok yüksek bir teknoloji ve üretim tecrübesi gerektirmektedir. Dolayısıyla tüm dünyada bulunan üretici sayısı çok azdır. Maalesef pek çok yanlış bilgi sonucu son kullanıcılar hatalı karar vermekte, kurumlar ise yanlış ürün satın almaktadır. En fazla bilinen yanlışlar aşağıdadır.

Data Kasaları Hakkında Yanlış : 1 - AVRUPA STANDARTLARINA UYGUN OLARAK ÜRETİLMİŞTİR : Data kasalarda en önemli husus standartlara uygun olarak test edilmesi ve sertifikalı olmasıdır. Pek çok değişik marka kendi kasalarının ECB.S veya EN 1047-1 standartlarına uygun olduğunu iddia etmekte fakat geçerli test sonuçlarını belgeleyememektedir. Avrupa ve Türkiye'de geçerli olan Sertifikalar sadece EN ve ECB.S sertifikalarıdır.


Data Kasaları Hakkında Yanlış : 2 - İSVEÇ / NORVEÇ / v.s. STANDART BELGELİDİR : Yangın ve Veri koruma standartları ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Bağzı ülkelerde 2 saatlik yangın testi sonunda kasa su ile soğutularak bile test sonuçları alınmaktadır. Eğer iddia edilen ülkenin standartları EN ve ECB.S standartlarını sağlasaydı, muhtemelen o marka da gerekli sertifikaları alabilirdi.


Data Kasaları Hakkında Yanlış : 3 - KASALARIMIZ ECB.S STANDART BELGELİDİR : ECB.S standartları pek çok veri ve kağıt koruma standarlarından oluşur. 1 saatlik yangına dayanıklı bir kağıt kasasının içerisine Data Kartuşların koyulması hiçbir işe yaramayacaktır. Tam ECB.S açılımı ve sertifikası istenmelidir.


Data Kasaları Hakkında Yanlış : 4 - EN 1047-1 veya ECB.S STANDARTLARINA GÖRE TEST EDİLMİŞTİR : Test edilmiş olabilir ama acaba testlerde başarılı olup Sertifika alınabilmişmidir ?


Data Kasaları Hakkında Yanlış : 5 - KESİNLİKLE SUYA, GAZA DAYANIKLIDIR : Data Kasaların ana amacı normal kullanımda değil bir yangın durumunda içerisindekileri korumaktır. Suya dayanıklılık sadece yangın başladıktan sonra olabilecek itfaiye suyuna veya yangın dumanına karşıdır. Sızdırmazlık özellikleri bir yangın esnasında aktif hale gelir. Data Kasaların kapı ve bağlantı yerlerinde ısıya duyarlı malzeme bulunmaktadır. Bunlar yangın esnasında harekete geçerek sızdırmazlık sağlar ve birdaha açılana kadar tam koruma sağlar. Yangın dışında da belirli bir oranda sızdırmazlık sağlayan bu özellik tam olarak yangın başladıktan sonra aktif olur. Yoksa kapağı kilitli bir data kasayı havuz içerisine koyarsanız içi tamamen su dolar.


Data Kasaları Hakkında Yanlış : 6 - DEPREME KARŞI SERTİFİKALIDIR : ECB.S standartları içerisinde Data Kasaların yanan bir binanın çökmesine karşı dayanıklılığı test edilmektedir. Bu test yangın testinin bir parçasıdır. Dolayısıyla yangın esnasında çöken 30 katlı bir binanın en üst katındaki data kasa içerisindeki veriler korunur. Test sırasında kasa sıcaktır ve en zayıf anındadır. Dolayısıyla yangın haricinde muhtemelen daha yüksek bir bina çökmesine karşı da dayanıklı olacaktır. Fakat sadece depreme karşı sertifikalandırma bulunmamaktadır.


Data Kasaları Hakkında Yanlış : 7 - TOPRAKLAMA İLE ELEKTROMANYETİK KORUMALIDIR : Data Kasa üreticileri değişik teknolojiler kullanarak kasanın içerisinde bulunan manyetik ortamları FARADAY KAFESİ mantığı ile elektromanyetik koruma altına almaktadır. En son istenebilecek şey ise topraklama sitemi yapılarak, herhangi bir başka yerde olabilecek topraklama kaçağında tüm verilerin hasar görmesidir. Topraklama özelliği Data Kasalarında istenmeyen bir özelliktir.
Kaynak:datakasa.blogspot.com