12 Kasım 2007 Pazartesi

Ekmek ile beslenme hakkında yanlış bilinenler

Sağlıklı beslenmede doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken uzmanlar, "Üç öğün esmer ekmek yemeyin. Portakalın beyaz liflerini atmayın" uyarısında bulundu.

İzmir'de bu yıl 5'incisi düzenlenen Halk Kongresi'nin `Sağlıklı beslenmede doğrular ve yanlışlar' konulu oturumunda konuşan Prof. Dr. Sezgin Ünal, sağlıklı beslenmede ekmeğin önemine değindi. Ekmeğin çok zengin bir besin maddesi olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Ünal, çok ekmek yemenin kiloya neden olacağı inancının yanlış olduğunu belirtti.

Prof.Dr. Ünal, "Ekmek karbonhidrat kaynağı gıdalarla birlikte alınırsa örneğin börek, pilav, makarna gibi kiloya neden olur. Bunun dışında her gün düzenli bir şekilde ekmek yemek gerekir. Ekmeği fazla tüketmenin sakıncası yok. Kepek, çavdar ve yulaflı tahıl ekmekleri bağırsak fonksiyonları açısından daha yararlı. Ancak üç öğünde sadece esmer ekmek yemek doğru değil. Fırından yeni çıkan sıcak ekmeğin midede hazmı çok zor. Ekmeği soğuk yiyin ve buzdolabında saklayın. Dolaptan çıkarınca da ısıtın" dedi.

Sebze ve meyvelerin keskin bıçakla doğranmasını, sebzelerin az suda en fazla 3 dakika haşlanmasını öneren Prof. Dr. Aydın Ural, sebzelerin eksi 18 derecede dondurularak saklanmasıyla vitamin değerini koruyacağını belirtti. Prof. Dr. Ünal, "Sebzeyi küçük dilimler halinde kesmeyin. Meyvenin suyunu sıkmak vitamin değerini düşürür. Elmayı kabuğuyla yiyin, portakalın sadece sarı kabuğunu soyun, altındaki beyaz kısmı C vitamini deposu. Mikrodalga fırının kaçak yapması boyun ve böbrek rahatsızlıklarına neden olur. Balık yağı içmek, balık yemek yerine geçmez. 1 gram balık yağında 9 kalori var" dedi.

8 Kasım 2007 Perşembe

Arama Motoru Optimizasyonu ile ilgili Yanlış bilinenler

Arama Motoru Optimizasyonu ile ilgili Yanlış bilinenler


Arama motoru optimizasyonu konusuyla ilgili yanlış söylenenler maalesef çok fazla. Bu sözler çoğunlukla muhtabın bilgisizliğini kötüyü kullanmak amacıyla sarfediliyor ve genellikle de hedefe ulaşıyor. Mesela;

* Biz Google’a sitenizi ekleriz
* Sitenizi 1 haftada Google’da ilk 10?a aldırırız
* Günlük 1000 ziyaretçi yollarız
* Günlük ziyaretçi sayınızı 2?ye 3?e katlarız

Arama motoru optimizasyonu, söz verilebilecek ama zamanla mukayese edilemeyecek bir konudur. Arama motoru robotları devamlı olarak interneti takip edip, yeni güncellemeleri veritabanlarına kaydetmektedir ama siteniz statikse ve uzun süredir yeni eklemeler yapılmadıysa, sitenizde yapılan değişikliğin tespiti zaman alacaktır. Bu zamanın üstüne, yeni bilginin kaydı ve bunun aktif hale getirilmesi de ayrı bir zaman konusudur. Bunlar olduktan sonra, sitenizin içeriğinin değerlendirilmesi ve diğer sitelerle karşılaştırılmasından sonra anahtar kelimelere göre sıralandırılmaktadır.

Değişkenlerin sadece sizin sitenizin içeriğiyle olmaması ve devamlı diğer siteler ile rekabet halinde olmanız, bu tür sözlerin ve rakamların verilmesine mani olmaktadır. Sitelerin üstünde emek ve zaman harcanması, arama motoru optimizasyonunu başarılı kılar ve yaptığınız yatırımın boşa gitmediğini bazen 1-2 ay, bazen de birkaç hafta içinde görebilirsiniz.

sonofnights.com dan kopyalanmıştır. Orjinal yazıya başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz.

3 Kasım 2007 Cumartesi

Bazı Besinler Hakkında Yanlış Bilinenler

Bazı Besinler Hakkında Yanlış Bilinenler;

Bazı besinlerin mucizevi faydaları olduğu bilimsel araştırmalarla sunuldu ve bu besinler sağlık kaynağı kabul edildi. Ancak yeni araştırmalar bilinenlerin aksini ortaya koydu. İşte bu yanlış inanışlardan bazıları:
Bazı besinler gündelik hayatımızda sağlık kaynağı olarak kabul ediliyor. Ancak yeni araştırmalar, bunların birer hurafeden ibaret olduğunu ortaya çıkarıyor.

* C vitamini gribe karşı korur: Bazı insanlar gribe yakalanmamak için takviye C vitamini alır. Ancak yeni yapılan bir araştırmaya göre yüksek miktarlarda C vitamini almak griple yaşanan acıyı sadece yüzde 8 oranında azaltabiliyor. Günde 1000 mg. almanın herhangi bir zararı yok, ancak mucize beklemeyin.
* Zeytin: Zeytinyağı en sağlıklı yağ olarak kabul edilir. Ancak ondan daha sağlıklı olan başka bir yağ var: Kolza yağı. Boston'daki Tufts Üniversitesi'nin araştırmasına göre, kolza yağının donmuş yağ oranı çok daha düşük. Kolesterolü düşürme oranı da daha fazla.

* Antioksidan kanseri önler: Beta-karoten ve C ile E vitaminleri gibi antioksidanlarla ilgili araştırmalar tersini ortaya koydu. Yüksek oranlarda verilen beta-karoten sigara içenlerde kanser riskini arttırdı. Deri, ağız ve gırtlak kanserine karşı etkisi olmadığı belirlendi. 170 bin kişi üzerindeki incelemede, A, C, E vitaminlerinin kolon, pankreas ve mide kanserine de iyi gelmediği kaydedildi.
* Soyalı gıdalar meme kanserini önler: Birçok kadın buna inanır. Ancak Hollanda'da 13 ayrı çalışmayı inceleyen bilim adamları, düzenli soyalı besinlerle beslenen kadınlarda meme kanserinde bir gerileme veya yakalanma riskinde bir düşüklük görülmedi.